Jakość handlowa makaronów
Informacja zbiorcza z przeprowadzonych kontroli
w zakresie jakości handlowej makaronów
Zgodnie z wytycznymi do planu pracy na III kwartał 2008 r. oraz programem kontroli nr GI-GNK-400-16/08 z czerwca 2008 r. Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w Poznaniu w okresie od 14.07.2008r. do 21.08.2008 r. przeprowadził kontrole w 6 podmiotach gospodarczych.
1. Kontrola jakości handlowej makaronu
- Przedsiębiorcy objęci kontrolą zadeklarowali, że makarony produkują w oparciu
o wymagania Polskiej Normy PN-A-74131:1999. Makaron, lub w oparciu o normy zakładowe opracowane na założeniach wymienionej Polskiej Normy. W przypadku jednej firmy handlującej makaronami wyprodukowanymi we Włoszech, przedstawiono Deklaracje Jakościowe na produkty objęte kontrolą. Z uwagi na zastosowane do produkcji surowce, tj. mąki makaronowe pszenna typ 400 i typ 450, z dodatkiem lub bez dodatku jaj i z naturalną przyprawą kurkuma, typ produkowanych makaronów określono jako „makaron popularny”.
W kontrolowanych zakładach produkujących makarony nie stosowano do produkcji mąki makaronowej durum typ 950 lub semoliny, tylko makarony z Włoch będące
w obrocie handlowym jednej firmy deklarowano jako wyprodukowane z mąki uzyskanej z pszenicy durum.
- W sześciu kontrolowanych zakładach ogółem pobrano 13 próbek makaronów reprezentujących partie wielkości 4726,4 kg.
Próbki pobrano z asortymentów makaronów będących na stanie magazynowym kontrolowanych zakładów.
- Przy pobieraniu próbek przestrzegano zasad określonych w rozporządzeniu MRiRW
z dnia 7 marca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych oraz zgodności z normą PN-93/A-74130. Makaron. Pobieranie próbek i metody badań.
- W wyniku badań laboratoryjnych ustalono, że 4 próbki makaronów reprezentujące partie 592 kg nie spełniają wymagań w zakresie zawartości tłuszczu (zaniżona zawartość) do deklaracji dla makaronów z dodatkiem jaj.
W przypadku makaronu nazwanego przez producenta jako jednojajeczny, laboratorium określiło zawartość tłuszczu zgodnie z deklaracją jakościową określoną przez producenta w normie zakładowej.
2. Kontrola prawidłowości znakowania makaronu.
Oznakowanie makaronów sprawdzono w oparciu o wymagania obowiązujących przepisów.
Ogółem sprawdzono 20 asortymentów reprezentujących partie wielkości 5483,4 kg makaronu. Nieprawidłowości w oznakowaniu stwierdzono w dwóch firmach i dotyczyły 6 produktów z łącznej partii 648 kg makaronu. Nieprawidłowości dotyczyły:
-
dane identyfikujące producenta podano niezgodnie z wpisanymi w zaświadczeniu o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej art.. 7 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych;
-
w wykazie składników nie wymieniono wody i przyprawy kurkuma oraz nie określono rodzaju mąki art. 6 ust. 5 ustawy j.w.;
-
podano klasę jakości, której deklarowana przez producenta polska norma na makaron nie określa art 6 ust. 5 ustawy j.w.; przywołano nieobowiązującą już polską normę PN-93/A-74133, wobec aktualnie obowiązującej PN-A-74131:1999, której nie ma obowiązku umieszczać na opakowaniu produktu;
-
przy nazwie nie określono typu makaronu wg wymagań pkt 6.2.1 deklarowanej polskiej normy PN-A-74131:1999; nie podano informacji o warunkach przechowywania makaronu § 2 ust. 1 pkt 7 rozporz. MRiRW z 10 lipca 2007 r. w sprawie znakowania środków spożywczych.
-
dane identyfikujące prywatnego producenta podano bez imienia i nazwiska przy nazwie przedsiębiorcy art. 7 ust. 1 pkt 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno - spożywczych;
-
brak numeru partii produkcyjnej art. 7 a ust. 1 i 2 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno – spożywczych.
3. Kontrola jakości handlowej mąki i innych surowców przeznaczonych do produkcji makaronu oraz kontrola makaronu prowadzona przez przedsiębiorcę.
Przedsiębiorcy objęci kontrolą nie posiadają zakładowego laboratorium. Surowce przyjmowane były na podstawie atestów od dostawców, bez dodatkowych badań kontrolnych.
Producenci zlecali wykonanie pełnych badań laboratoryjnych makaronów do regionalnych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych. Jednak ostatnie udostępnione wyniki badań były z roku 2007 i 2006.
W zakładach produkcyjnych wykonywane są badania wyrobów w trakcie procesu produkcyjnego w zakresie oceny organoleptycznej każdej partii przed i po ugotowaniu makaronu.
Ponadto sprawdzane są: formy makaronu, kolor, wygląd, wilgotność oraz czas i temperatura suszenia makaronu.
Makaron nie spełniający wymagań jakościowych o ile nie są możliwe działania korygujące np. dosuszenie, to stanowi odpady wywożone na wysypisko komunalne.
4. Kontrola prawidłowości paczkowania wyrobów gotowych.
- Przedsiębiorcy objęci kontrolą nie posiadają opracowanego systemu kontroli wewnętrznej ilości towaru paczkowanego. Producenci w oznakowaniu wyrobów gotowych nie umieszczają znaku ?.
- Producenci w procesie paczkowania stosują ręczne naważanie każdej porcji na wagach przystosowanych pod względem metrologicznym do odważania minimalnej masy towaru paczkowanego.
- W kontrolowanych zakładach sprawdzono zgodność ilości rzeczywistej z ilością nominalną deklarowaną przez producenta na opakowaniu makaronów poprzez przeważenie wybranych opakowań jednostkowych i nie stwierdzono nieprawidłowości. Również kontrola z Okręgowego Urzędu Miar potwierdziła, że proces paczkowania w kontrolowanych zakładach prowadzony jest rzetelnie.
- Urządzenia pomiarowe stosowane podczas kontroli ilości towaru paczkowanego posiadały aktualne cechy legalizacji.
5. Kontrola rzeczoznawców w zakresie pobierania próbek.
Przedsiębiorcy nie zatrudniają rzeczoznawców do pobierania próbek.
6. Kontrola prawidłowości przechowywania oraz transportu surowców i produktów gotowych.
- Przedsiębiorcy przechowują surowce i produkty gotowe w sposób zabezpieczający ich jakość zgodnie z wymaganiami deklarowanej normy na wyroby lub podanymi przez producenta na opakowaniu.
- Stan techniczny i sanitarny pomieszczeń magazynowych nie budził zastrzeżeń kontrolujących.
- Pomieszczenia były wyposażone w sprzęt do pomiaru temperatury i wilgotności
a wyniki pomiarów były ewidencjonowane.
- Pomieszczenia były zabezpieczone przed szkodliwym wpływem warunków atmosferycznych.
- Środki transportu do przewozu wyrobów są utrzymywane w czystości i spełniają określone wymagania dla przewozu środków spożywczych.
- Podczas oględzin nie stwierdzono w magazynach surowców lub wyrobów gotowych przeterminowanych.
7. Kontrola przestrzegania przez przedsiębiorcę wymagań formalno-prawnych.
Producenci dopełnili obowiązku zgłoszenia podjęcia działalności gospodarczej w zakresie produkcji, składowania i obrotu Wojewódzkiemu Inspektorowi Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Poznaniu.
8. Sankcje.
Dwóch przedsiębiorców ukarano mandatami karnymi na łączną kwotę 500 zł za stwierdzone nieprawidłowości w oznakowaniu makaronów. Trzem przedsiębiorcom w wyniku postępowania administracyjnego wydano łącznie 10 decyzji, z czego 6 decyzji zakazujących wprowadzania do obrotu i nakazujących poddanie makaronów zabiegom prawidłowego oznakowania, a 4 decyzje określające stopień wad towarów.