Zadania i kompetencje

  1. nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, a w szczególności:
  1. kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę,
  2. kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych sprowadzanych z zagranicy,
  3. dokonywanie oceny i wydawanie świadectw jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
  4. powiadamianie podpunktu krajowego punktu kontaktowego w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (system RASFF) o podjętych decyzjach dotyczących niebezpiecznych artykułów rolno-spożywczych,
  5. kontrola artykułów rolno-spożywczych posiadających zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronione oznaczenia geograficzne, chronione nazwy pochodzenia, gwarantowaną tradycyjną specjalność, oraz współpraca z jednostkami sprawującymi taką kontrolę w innych państwach;
  6. kontrola artykułów rolno-spożywczych oznaczonych określeniem „produkt górski”;
  7. kontrola artykułów rolno-spożywczych oznaczonych określeniem „Produkt Polski”,
  8. kontrola żywności w rolniczym handlu detalicznym,
  9. kontrola oznakowania produktów genetycznie zmodyfikowanych (GMO),
  1. kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych;
  2. kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji, dotycząca specyficznego sposobu żywienia i warunków chowu zwierząt; jeżeli informacja w tym zakresie została zadeklarowana przy wprowadzaniu artykułu rolno-spożywczego do obrotu;
  3. kontrola prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  4. nadzór w zakresie jakości handlowej określonej przepisami Unii Europejskiej odnoszącymi się do: mięsa drobiowego, jaj, tusz wieprzowych, tusz wołowych, tusz innych zwierząt i mięsa pochodzącego z bydła poniżej 12 miesiąca życia;
  5. kontrola zgodności świeżych owoców i warzyw z przepisami Unii Europejskiej;
  6. kontrola w obrocie detalicznym pasz przeznaczonych dla zwierząt domowych;
  7. realizacja zadań objętych wspólną organizacją rynku wina na podstawie przepisów Unii Europejskiej;
  8. zwalnianie z obowiązku znakowania jaj przeznaczonych do przemysłu spożywczego;
  9. współpraca z właściwymi organami administracji rządowej w województwie, organami innych inspekcji, urzędami celno-skarbowymi, Policją, jednostkami samorządu terytorialnego oraz jednostkami organizacyjnymi realizującymi politykę rolną państwa;
  10. współpraca z jednostkami organizacyjnymi pełniącymi funkcję agencji płatniczych w zakresie realizacji Wspólnej Polityki Rolnej;
  11. prowadzenie rejestru rzeczoznawców i nadzór nad czynnościami wykonywanymi przez rzeczoznawców;
  12. wykonywanie innych zadań określonych w odrębnych przepisach, a w szczególności w ustawach:
  • z dnia 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej,
  • z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu,
  • z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych.

Zadania i kompetencje plik odczytywany maszynowo (DOCX 23 KB)

Zadania i kompetencje plik odczytywany maszynowo (PDF 153 KB)

Informacja dla osób niesłyszących w PJM - link do filmu wideo

 

Wytworzył:
Maria Jaśkiewicz - p.o. Wielkopolski Wojewódzki Inspektor JHARS
(2023-05-19)
Udostępnił:
Roszewska Renata
(2023-05-19 11:11:42)
Ostatnio zmodyfikował:
Roszewska Renata
(2023-05-19 11:20:58)
       DRUKUJ TĘ STRONĘ Obrazek drukarki