Zadania i kompetencje
- nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych, a w szczególności:
- kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę,
- kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych sprowadzanych z zagranicy,
- dokonywanie oceny i wydawanie świadectw jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
- powiadamianie podpunktu krajowego punktu kontaktowego w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach (system RASFF) o podjętych decyzjach dotyczących niebezpiecznych artykułów rolno-spożywczych,
- kontrola artykułów rolno-spożywczych posiadających zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronione oznaczenia geograficzne, chronione nazwy pochodzenia, gwarantowaną tradycyjną specjalność, oraz współpraca z jednostkami sprawującymi taką kontrolę w innych państwach;
- kontrola artykułów rolno-spożywczych oznaczonych określeniem „produkt górski”;
- kontrola artykułów rolno-spożywczych oznaczonych określeniem „Produkt Polski”,
- kontrola żywności w rolniczym handlu detalicznym,
- kontrola oznakowania produktów genetycznie zmodyfikowanych (GMO),
- kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych;
- kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji, dotycząca specyficznego sposobu żywienia i warunków chowu zwierząt; jeżeli informacja w tym zakresie została zadeklarowana przy wprowadzaniu artykułu rolno-spożywczego do obrotu;
- kontrola prawidłowości wprowadzania do obrotu i oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
- nadzór w zakresie jakości handlowej określonej przepisami Unii Europejskiej odnoszącymi się do: mięsa drobiowego, jaj, tusz wieprzowych, tusz wołowych, tusz innych zwierząt i mięsa pochodzącego z bydła poniżej 12 miesiąca życia;
- kontrola zgodności świeżych owoców i warzyw z przepisami Unii Europejskiej;
- kontrola w obrocie detalicznym pasz przeznaczonych dla zwierząt domowych;
- realizacja zadań objętych wspólną organizacją rynku wina na podstawie przepisów Unii Europejskiej;
- zwalnianie z obowiązku znakowania jaj przeznaczonych do przemysłu spożywczego;
- współpraca z właściwymi organami administracji rządowej w województwie, organami innych inspekcji, urzędami celno-skarbowymi, Policją, jednostkami samorządu terytorialnego oraz jednostkami organizacyjnymi realizującymi politykę rolną państwa;
- współpraca z jednostkami organizacyjnymi pełniącymi funkcję agencji płatniczych w zakresie realizacji Wspólnej Polityki Rolnej;
- prowadzenie rejestru rzeczoznawców i nadzór nad czynnościami wykonywanymi przez rzeczoznawców;
- wykonywanie innych zadań określonych w odrębnych przepisach, a w szczególności w ustawach:
- z dnia 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej,
- z dnia 19 grudnia 2003 r. o organizacji rynków owoców i warzyw oraz rynku chmielu,
- z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych.
Zadania i kompetencje plik odczytywany maszynowo (DOCX 23 KB)
Zadania i kompetencje plik odczytywany maszynowo (PDF 153 KB)
Informacja dla osób niesłyszących w PJM - link do filmu wideo
Wytworzył:
Maria Jaśkiewicz - p.o. Wielkopolski Wojewódzki Inspektor JHARS
(2023-05-19)
Udostępnił:
Roszewska Renata
(2023-05-19 11:11:42)
Ostatnio zmodyfikował:
Roszewska Renata
(2023-05-19 11:20:58)